Llars i centres de treball

COM ESTALVIAR ENERGIA?

Només si ens ho proposem i interioritzem determinades pautes de conducta, entre tots podem contribuir a reduir el consum d’energia sense renunciar en absolut al confort.

L’ús correcte de la calefacció, l’aigua calenta, els electrodomèstics, la il·luminació o l’aire condicionat, tant a les nostres cases com al nostre lloc de treball, són claus per a l’estalvi energètic del país: tingues en compte que els edificis suposen el 30 % del consum total de l’energia a Espanya.

Vinyeta de còmic que diu "Glossari malbaratador"

Confort:

amb aquest terme ens referim a les condicions materials que proporcionen benestar o comoditat, ja sigui a la llar o al centre de treball.

CONSELLS PRÀCTICS
PER ESTALVIAR ENERGIA I DINERS

  1. Una temperatura de 19 ºC és suficient per a mantenir el confort d’un habitatge.
  2. Apaga la calefacció mentre dorms i, al matí, espera a ventilar la casa i tancar les finestres abans d’encendre-la.
  3. Col·loca vàlvules termostàtiques als radiadors o termòstats programables; són solucions assequibles i fàcils d’utilitzar, i estalviaràs entre un 8 i un 13 % d’energia.
  4. Si t’has d’absentar per unes hores, redueix el termòstat a 15 ºC (denominada posició “Economia” en molts d’ells).
  5. No esperis que el teu equip es faci malbé: el manteniment adequat de la caldera individual farà que estalviïs energia.
  6. Purga els teus radiadors almenys un cop l’any, quan s’inicia la temporada de calefacció.
  7. No cobreixis els radiadors ni posis cap objecte que els obstaculitzi, perquè dificultaràs la difusió adequada de l‘aire calent.
  8. Per a ventilar una habitació és suficient amb obrir les finestres cap a 10 minuts. No cal més temps per a renovar l’aire.
  9. Tanca les persianes i cortines a la nit. Evitaràs pèrdues importants de calor.
Globus de vinyetes que dins té escrit "Sabies que"

Una variació de 1º C genera un estalvi aproximat d’un 7 % en climatització. Mitjançant l’ús d’aparells com ara termòstats o programadors horaris podem fer un ús i control més efectiu de la temperatura i de l’energia que consumim.

CONSELLS PRÀCTICS PER A L’AïLLAMENT DE L’HABITATGE

  1. Si vas a construir o rehabilitar una casa, no escatimis en els tancaments exteriors (finestres i balcons). Estalviaràs diners en climatització i guanyaràs en confort.
  2. Instal·la finestres amb doble vidre, o doble finestra, i fusteries amb ruptura de pont tèrmic.
  3. Procura que els recollidors de les persianes no tinguin escletxes i estiguin convenientment aïllats.
  4. Detecta els corrents d’aire; subjecta una espelma encesa al costat de finestres, portes o on creguis que e produeixen infiltracions d’aire.
  5. Si es filtra aire per portes i finestres, tapa les escletxes amb mitjans senzills i barats com silicona, massilla o un rivet.
  6. Si tens xemeneia, tanca el tir quan no la utilitzis.

A més, és molt important tenir la casa ben aïllada (l’ideal són finestres amb doble vidre i marcs amb ruptura de pont tèrmic). Així, la demanda d’energia serà més baixa i es reduiran les pèrdues de calor.

CONSELLS PRÀCTICS COM ESTALVIAR AIGUA CALENTA I ENERGIA

  1. Els sistemes amb acumulació d’aigua calenta són més eficaços que els sistemes de producció instantània i sense acumulació.
  2. Es molt important que els dipòsits acumuladors i les canonades de distribució d’aigua calenta estiguin ben aïllats.
  3. Racionalitza el consum d’aigua: no deixis les aixetes obertes inútilment (quan t’afaitis, o mentre et raspalles les dents).
  4. Tingues en compte que una dutxa consumeix molt menys que un bany (unes quatre vegades menys aigua i energia).
  5. Una temperatura entre 30 ºC i 35 ºC és suficient per a sentir-se còmode en la neteja personal.
  6. Els degoteigs i les fuites d’aixetes o cisternes poden suposar una pèrdua de 100 litres d’aigua al mes. Evita’ls!
  7. Utilitza capçals de dutxa de baix consum. Gaudiràs d’una neteja còmoda, gastant la meitat d’aigua i, per tant, d’energia
  8. Col·loca reductors de cabal (també denominats atomitzadors) a les aixetes.
  9. Si canvies la teva dutxa, escull-ne una amb aixetes reguladores de temperatura. Estalviaràs entre un 4 i un 6 % d’energia.
  10. Si canvies alguna aixeta, escull-ne una monomando; és molt més eficient que tenir dues aixetes independents per a l’aigua freda i la calenta.
Globus de vinyetes que dins té escrit "Sabies que"

Les instal·lacions solars tèrmiques són fiables, tenen una llarga vida útil (25 anys) i estalvien molta energia, ja que redueixen el consum d’altres combustibles (gasoil, gas natural, electricitat) durant la major part de l’any.

El Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) obliga a instal·lar a tots els habitatges nous captadors solars tèrmics per a la generació d’aigua calenta sanitària, amb la qual cosa s’aprofita l’energia il·limitada i gratuïta del sol.

Si el teu habitatge és més antic, també pots plantejar-te instal·lar plaques solars o proposar-ho a la teva comunitat de veïns i aprofitar els nombrosos ajuts existents. En qualsevol cas, tingues en compte sempre aquests consells:

CONSELLS PRÀCTICS
PER ESTALVIAR EN IL·LUMINACIÓ

  1. Sempre que sigui possible, aprofita la il·luminació natural. Cap altra llum blanca és tan poc perjudicial per a la vista.
  2. Utilitza colors clars en parets i sostres: aprofitaràs millor la llu natural i necessitaràs menys enllumenat elèctric.
  3. No deixis llums encesos en habitacions que no estiguis utilitzant.
  4. Redueix al mínim la il·luminació ornamental en exteriors.
  5. Mantén netes les làmpades i les pantalles, augmentaràs la seva lluminositat, sense augmentar la potència.
  6. Substitueix les bombetes velles per noves tipus LED. Amb el mateix nivell d’il·luminació, estalvien fins a un 80 % d’energia u duren 8 vedades més. Canvia, amb prioritat, les que estan enceses més temps.
  7. Adapta la il·luminació a les teves necessitats i dona preferència a la llum focalitzada: a més d’estalviar, aconseguiràs ambients més confortables.
  8. Si pots, col·loca reguladors d’intensitat lluminosa: estalviaràs energia.
  9. En vestíbuls, garatges o zones comunes, és interessant col·locar detectors de presència perquè els llums s’encenguin i apaguin automàticament.
Globus de vinyetes que dins té escrit "Sabies que"

És un fals mite pensar que deixar els llums encesos consumeix menys energia que encendre i apagar l’interruptor cada vegada que s’utilitzen. En cap cas i amb cap tipus de llum

Un bon sistema d’il·luminació és aquell que proporciona suficient claror en el lloc correcte i en funció de l’ús que es faci de cada espai.

Per tal d’evitar el malbaratament, la il·luminació ha de ser energèticament eficient. Substituir les làmpades i bombetes per altres de tecnologia més eficient pot suposar uns estalvis superiors al 80 %, mantenint el confort lumínic.

CONSELLS PRÀCTICS PER A ESTALVIAR AMB ELS TEUS ELECTRODOMÈSTICS

  1. Utilitza la rentadora, el rentaplats i l’assecadora a la seva capacitat màxima: posa’ls només quan estiguin plens i, preferiblement, amb els programes econòmics.
  2. Renta la roba a baixa temperatura: el 90 % de l’electricitat que consumeix la rentadora és per a escalfar l’aigua.
  3. Centrifugar consumeix molt menys que utilitzar l’assecadora.
  4. Evita esbandir els plats abans de posar-los al rentaplats, o fes-ho amb aigua freda. Reduiràs el consum d’energia i d’aigua.
  5. Quan cuinis, gestiona amb eficiència els recursos. Per ordre de menor a major despesa: microones, olla a pressió, cuina i en últim lloc, el forn elèctric.
  6. No utilitzis el forn per a cuinar quantitats petites d’aliments, ni per a reescalfar o descongelar. És un dels electrodomèstics que consumeix més.
  7. Aprofita l’escalfor residual: si apagues la placa 5 minuts abans de retirar el recipient, s’acabarà de cuinar amb l’escalfor que segueix desprenent.
  8. Les plaques d’inducció consumeixen menys electricitat que les vitroceràmiques convencionals.
  9. Evita el consum fantasma provocat pel mode stand-by en televisors, ordinadors, consoles, equips de música, etc. Endolla’ls a una regleta de connexió amb interruptor i apaga’l quan no els utilitzis.
  10. Quan adquireixis un electrodomèstic nou, escull la classe millor d’eficiència!
Globus de vinyetes que dins té escrit "Sabies que"

A més d’informació relativa al consum, l’etiqueta energètica inclou altres dades rellevants de l’equip que cal tenir en compte. Per exemple, l’etiqueta energètica d’una rentadora inclou a més del consum anual (kWh), el consum anual d’aigua, els kg de roba que pot rentar, l’eficiència del centrifugat i el seu nivell sonor.

Igual que succeeix amb la il·luminació, en el mercat existeixen electrodomèstics que en igualtat de prestacions poden presentar oscil·lacions en el consum energètic superiors al 80 %. Aquestes diferències de consum, al llarg de la seva vida útil, suposen un cost tant alt com innecessari.

Per tal que els consumidors coneguin l’eficiència dels productes, el 2021 la Unió Europea va crear una nova normativa específica i única sobre Etiquetatge Energètic. Amb ella han desaparegut les classes A+, A++ i A+++, que generaven certa confusió, i s’identifiquen únicament amb una lletra, des de la A per als més eficients fins a la G per als que consumeixen més.

Abans d’adquirir un electrodomèstic, és fonamental comprovar detalladament tota la informació de la seva etiqueta energètica i comparar-la amb altres aparells similars, per a saber quina és la compra més eficient. I, fins i tot així, per a fer un bon ús d’ells és important seguir alguns consells:

CLIMATITZACIÓ

La climatització consisteix en condicionar l’aire a uns nivells de temperatura, humitat i qualitat adequats per al benestar de les persones segons l’època de l’any, és a dir, calefacció a l’hivern i refrigeració a l’estiu. A aquest efecte, una oficina “tipus” por invertir més del 50 % del consum energètic total de l’edifici.

CONSELLS PRÀCTICS
PER A LA CLIMATITZACIÓ EN OFICINES

  1. Utilitza les finestres de forma intel·ligent. Per exemple: si els toca el sol, aprofita la seva escalfor a l’hivern, i abaixa els tendals o persianes a l’estiu.
  2. Fes servir el refredament gratuït: obre els finestrals durant la nit i les primeres hores del matí. Asseguraràs la qualitat de l’aire, una bona ventilació natural i, a la vegada, estalviaràs diners i energia.
  3. Evita temperatures superiors al que sigui necessari i la despesa supèrflua d’energia que generen. Els edificis públics i centres de treball han d’ajustar la calefacció a 19º a l’hivern i l’aire a 27º a l’estiu.
  4. Apaga els aparells elèctrics que no s’estiguin utilitzant (llums, fotocopiadores, impressores, ordinadors, etc.). A més del seu consum, aquests aparells generen escalfor a les oficines.
  5. Mantén tancades les portes i finestres a l’exterior quan funcionin els sistemes de climatització, i implica i consciencia els teus companys.
  6. Si el teu edifici té radiadors o fan-coils (reixetes d’aire), no els cobreixis ni tapis amb objectes que impedeixin la difusió de l’aire, i fes servir el termòstat. I apaga’ls si ets l’últim a marxar.
Globus de vinyetes que dins té escrit "Sabies que"

En els edificis d’oficines hi ha un gran potencial d’estalvi energètic, que es pot aconseguir sense reduir el confort i sense grans inversions econòmiques. Els gestos més senzills —i amb cost zero— són els que tenen a veure amb els nostres hàbits. Però per a corregir-los, cal la conscienciació i col·laboració activa de tots els treballadors.

Seguint unes bones pràctiques en l’ús de la climatització, podem aconseguir grans beneficis. Per contra, la manipulació dels termòstats amb poc o cap criteri per part dels usuaris pot comportar avaries i fins i tot més despeses.

IL·LUMINACIÓ

Un bon sistema d’il·luminació és aquell que proporciona suficient llum en el lloc correcte i en funció de l’ús que es doni a l’espai il·luminat, de forma que els empleats puguin fer la seva feina eficientment i sense fatiga.

CONSELLS PRÀCTICS
SOBRE IL·LUMINACIÓ A L'OFICINA

  1. Aprofitar al màxim la llum natural: moure els objectes que impedeixen el pas de la llum (armaris, prestatgeries, plantes), col·locar les taules de treball a prop de les finestres, mantenir les persianes obertes, etc.
  2. Utilitzar només els llums realment necessaris. Un hàbit tan senzill com apagar un llum que no utilitzi ningú pot representar un estalvi d’energia de fins a un 10 %.
  3. Genera hàbits entre els teus companys recordant-los que no s’oblidin d’apagar els llums quan se’n vagin. Els serveis de neteja, conserges, personal de seguretat, etc. exerceixen un paper important en aquesta acció.
  4. Utilitza làmpades de baix consum (fluorescents o LEDs). Amb el mateix nivell lumínic, el seu consum energètic és molt més menor i la seva vida útil molt llarga, cosa que repercuteix en uns costos menors de reposició i manteniment.
  5. Una oficina amb sistemes de control d’il·luminació permet importants estalvis d’energia, mitjançant mesures com aquestes:
    1. Usar sistemes de gestió integrats. Fan possible programar enceses i apagades, variar fluxos lumínics, integrar detectors de presència i controlar les instal·lacions de l’edifici de forma remota i simple des d’un telèfon intel·ligent, tauleta o ordinador.
    2. Col·locar detectors de presència a les zones de treball, pas i accés.
    3. Donar preferència a la il·luminació localitzada i adaptar-la a les necessitats de cada lloc de treball.
    4. Fer servir reguladors electrònics d’intensitat lluminosa en els llums situats a prop de les finestres, que només s’encenguin si no hi ha llum natural.
    5. Reduir la il·luminació en passadissos i zones de pas.
  6. La intensitat de la llum disminueix quan les làmpades i bombetes s’embruten. Promou la seva neteja periòdica: estalviaràs energia i milloraràs la qualitat de la il·luminació.
  7. També és possible estalviar en la il·luminació d’emergència: els llums tipus LED requereixen una bateria de menys capacitat i consumeixen menys.
Globus de vinyetes que dins té escrit "Sabies que"

Una làmpada incandescent de 100 W funcionant durant 1.200 hores emet a l’atmosfera 43 kg de CO2, mentre que el seu equivalent de tipus LED emet 5 kg de CO2t

Durant tota la seva vida útil, una bombeta de tipus LED haurà evitat emissions a l’atmosfera de més de mitja tona de CO2 comparada amb una incandescent.

Un bon sistema d’il·luminació és aquell que proporciona suficient llum en el lloc correcte i en funció de l’ús que es doni a l’espai il·luminat, de forma que els empleats puguin fer la seva feina eficientment i sense fatiga.

La il·luminació pot millorar l’aspecte d’un espai i proporcionar un ambient de treball agradable, però suposa fins al 30 % del consum energètic total de l’oficina. Per tal d’evitar el malbaratament, ha de ser energèticament eficient. Substituir làmpades i bombetes per altres de tipus LED, les més recomanables actualment, pot estalviar fins a un 80 % mantenint el confort lumínic.

EQUIPAMENT OFIMÀTIC

Els equips eficients, els sistemes d’estalvi d’energia i una selecció i un ús adequats d’aquests equips, són essencials per tal d’aconseguir l’objectiu d’estalvi energètic.

CONSELLS PRÀCTICS
PER A EQUIPAMENT OFIMÀTIC

  1. Utilitza les funcions apagar, suspendre i hivernar de l’ordinador segons la teva activitat. I apaga’l sempre en finalitzar el teu horari o en vacances.
  2. És millor adquirir equips amb etiquetatge Energy Star. Els ordinadors i monitors amb aquest logotip consumeixen entre un 25-60 % menys, i les impressores són un 25 % més eficients.
  3. Per a disminuir el consum del teu monitor, s’aconsella:
  4. Apagar la pantalla del monitor en aturades de més de 10 minuts.
  5. Ajustar la brillantor de la pantalla a un nivell mig o baix, fixat per defecte en molts portàtils quan funcionen amb bateria (estalvia fins a un 40 %).
  6. Escollir fons de pantalla amb colors foscos (necessiten un 25 % menys d’energia que una pantalla blanca).
  7. Utilitzar un estalvi de pantalla de color negre, sense imatges ni animació.
  8. Evita el consum fantasma en mode d’espera (stand-by). Si disposes de regletes de connexió d’endolls amb interruptor incorporat, apaga’l en finalitzar la jornada laboral. Així tallaràs el subministrament energètic a tots els aparells connectats.
  9. Utilitza la impressora de forma eficient:
  10. Imprimeix documents per les 2 cares i en blanc i negre, o utilitza les funcions d’estalvi de tinta i el mode esborrany.
  11. Procura agrupar l’enviament dels treballs a la impressora i agita el cartutx de tòner quan s’està acabant, farà moltes còpies encara.
  12. Estableix una apagada centralitzada de tots els aparells ofimàtics fora de la jornada laboral, com les impressores. Si la teva impressora és local, apaga-la sempre que no es faci servir.
  13. Sol·licita al responsable de TI que configuri el mode estalvi d’energia.
Globus de vinyetes que dins té escrit "Sabies que"

Un ordinador portàtil pot consumir un 50 % menys que un de sobretaula.

En alguns edificis, l’equipament ofimàtic (ordinadors, impressores, fotocopiadores, faxos, etc.) pot consumir fins al 20 % de l’electricitat. La meitat d’aquesta xifra correspon als ordinadors personals.

ASCENSORS

Els ascensors originen una despesa energètica considerable i d’avaries o manteniment. El seu ús racional, tant per part del personal com dels visitants, pot suposar estalvis importants.

CONSELLS PRÀCTICS
PER A ASCENSORS

  1. Intenta pujar i baixar per les escales, especialment entre plantes contigües. És més econòmic, ecològic i saludable.
  2. Si l’edifici té varis ascensors, prem només un botó de trucada.

    CONSUMS INDIRECTES

    A la feina també hi ha moltes altres petites accions que poden contribuir a l’estalvi energètic i econòmic des de l’origen: reduir el consum de paper, plàstics i altres materials d’oficina; reutilitzar mobiliari, cables, components i envasos; reciclar en els contenidors corresponents el paper, vidre, tòner, piles, envasos i altres residus; fer un ús responsable de l’aigua; i en general, estendre i repetir els bons hàbits que ja hem incorporat a la nostra vida diària.

      DESCOBREIX EL TEU GRAU DE DERROCHÓLICO

      Fuentes de los datos: IDAE y otros organismos oficiales